Grill na tron sezon 3


Apetyt rośnie w miarę grillowania.

Grillowane żeberka, podudzia z kurczaka
Grillowane żeberka, podudzia z kurczaka, pieczarki z serem
zdjęcie: źródło własne

Po cierpliwym, kilkugodzinnym pieczeniu w całości łopatki lub karczku przyszedł czas na coś szybszego, wymagającego finezji i wyczucia.

Ileż to razy ciekła mi ślinka na widok żeberek w amerykańskich programach telewizyjnych o BBQ? Dlaczego nie spróbować?!

Marynata żeberka na grilla
Żeberka na grilla, marynata, zdjęcie: źródło własne

Marynata przygotowana według podpatrzonych przepisów z przewagą własnego uznania. Do oliwy wpada wszystko co jest pod ręką w szufladzie z przyprawami. Bije się z myślami co z miodem? W końcu dokładam go do pozostałych składników.

Dodanie przysmaku Kubusia Puchatka wiąże się z ryzykiem. Cukier szybko się przypali. Druga półkula mózgu dopytuje – a nie wystarczy Ci sama sól i pieprzy? To rozsądne pytanie, odpowiem na nie za jakiś czas. Argumentem za jest czysty grill, ale czy będzie lepiej smakowało?

Żeberka na grillu
Żeberka na grillu, zdjęcie: źródło własne

Kwestie czyszczenia grilla zostawiam na drugi dzień. Tego wieczoru oddajemy się grillowaniu przede wszystkim żeberek. Na ruszt trafiają jeszcze inne przekąski. Czy szybkość ich znikania ze stołu jest jednoznaczna z rankingiem najlepszego dania wieczoru?

Żeberka rzeczywiście wymagają uwagi. Nie przejmujcie się jednak gdy zrobią się ciemniejsze. Pod przypieczoną strukturą znajduje się równie smaczne mięso co na reszcie. Jest pysznie, z nutą słodkości, którą możecie zrównoważyć ostrzejszym sosem.

Grillowane żeberka
Grillowane żeberka, zdjęcie: źródło własne

Kolejny eksperyment trzeba uznać za udany. Czy do powtórzenia? Skłaniałbym się ku żeberkom z prostszą formą przypraw, może bardziej na sucho. Sól, pieprz, może czosnek, a może papryka? Zobaczymy.
___
A co z czyszczeniem grilla? Zestaw gąbek kuchennych oraz płyn do mycia naczyń. Następnie osuszam i zabezpieczam grilla przed deszczem do następnego razu.